Bryndzové halušky sú neodmysliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne. Táto jednoduchá, ale sýta a chutná kombinácia zemiakových halušiek, bryndze a opečenej slaniny je obľúbená po celom Slovensku. Pripravte si tento tradičný recept a preneste sa do srdca slovenskej gastronómie.
I. Ingrediencie:
Na halušky:
- 500 g polohrubej múky
- 1 kg zemiakov (varný typ C – múčnaté)
- 1 vajce
- Soľ
- Voda (podľa potreby)
Na omáčku:
- 250 g bryndze
- 100 ml smotany na varenie (33%)
- Mlieko (podľa potreby)
- Soľ
- Korenie (podľa chuti)
Na posypanie:
- 200 g oravskej slaniny (alebo inej údenej slaniny)
II. Postup:
A. Príprava halušiek:
- Očistenie a nastrúhanie zemiakov: Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Ak sa vám zdá zmes príliš vodnatá, môžete z nej trochu vody vyžmýkať.
- Zmiešanie ingrediencií: Do nastrúhaných zemiakov pridáme múku, vajce a soľ. Dobre premiešame.
- Vytvorenie cesta: Ak je cesto príliš husté, pridáme trochu vody. Cesto by malo byť husté, ale zároveň sa dať pretláčať cez haluškáreň alebo vykrajovať lyžičkou.
- Varenie halušiek: V hrnci privedieme do varu osolenú vodu. Cesto pretláčame cez haluškáreň (špeciálne sitko na halušky) alebo vykrajujeme malé halušky lyžičkou a hádžeme ich do vriacej vody.
- Vyberanie halušiek: Keď halušky vyplávajú na povrch, varíme ich ešte asi 2-3 minúty a potom ich vyberieme dierovanou naberačkou a scedíme.
B. Príprava omáčky:
- Zmiešanie bryndze a smotany: V miske zmiešame bryndzu a smotanu na varenie.
- Riedenie omáčky: Ak je omáčka príliš hustá, pridáme trochu mlieka a premiešame.
- Dochutenie omáčky: Omáčku dochutíme soľou a korením podľa chuti.
C. Opekanie slaniny:
- Nakrájanie slaniny: Slaninu nakrájame na malé kocky alebo tenké pásiky.
- Opekanie slaniny: Slaninu opekáme na panvici, kým nie je chrumkavá. Vytopený tuk zo slaniny použijeme na poliatie hotových halušiek.
D. Podávanie:
- Zmiešanie halušiek a omáčky: Uvarené halušky zmiešame s bryndzovou omáčkou.
- Posypanie slaninou: Halušky posypeme opečenou slaninou a polejeme vytopeným tukom.
- Servírovanie: Bryndzové halušky podávame horúce.
III. Tipy a triky:
- Výber zemiakov: Na prípravu halušiek sú najvhodnejšie múčnaté zemiaky (varný typ C), pretože obsahujú menej vody a cesto je z nich pružnejšie.
- Strúhanie zemiakov: Ak nemáte strúhadlo na halušky, môžete zemiaky nastrúhať na jemnom strúhadle alebo ich pomlieť.
- Haluškáreň: Použitie haluškárne uľahčuje a urýchľuje prípravu halušiek. Ak ju nemáte, môžete cesto vykrajovať lyžičkou a hádzať ho do vriacej vody.
- Bryndza: Kvalitná bryndza je základom dobrej bryndzovej omáčky. Použite pravú ovčiu bryndzu, ktorá má intenzívnu chuť a arómu.
- Smotana: Smotana na varenie zjemní chuť bryndze a dodá omáčke krémovosť.
- Slanina: Na posypanie halušiek je najlepšia oravská slanina, ktorá má výraznú údenú chuť. Môžete použiť aj inú údenú slaninu.
- Vegetariánska verzia: Ak nechcete použiť slaninu, môžete halušky posypať opraženou cibuľou alebo opraženou cibuľou a oškvarkami.
- Dochutenie: Bryndzové halušky sa tradične dochucujú len soľou a korením. Ak máte radi pikantné jedlá, môžete pridať aj trochu chilli.
IV. Variácie receptu:
- Špekačky: Okrem slaniny môžete na halušky pridať aj opečené kúsky špekačiek.
- Kôpor: Do bryndzovej omáčky môžete pridať nasekaný kôpor, ktorý jej dodá sviežu chuť.
- Pažítka: Halušky môžete posypať nasekanou pažítkou.
- Smotana kyslá: Namiesto smotany na varenie môžete použiť kyslú smotanu.
V. Servírovanie:
Bryndzové halušky sa tradične podávajú horúce, ako hlavné jedlo. Môžete ich doplniť pohárom žinčice (teplý ovčí syrvátkový nápoj) alebo kyslého mlieka.
Dobrú chuť!
Prečítajte si aj ďalšie tipy na jedlo a recepty TU.
