Bryndzové halušky: Recept na tradičnú slovenskú pochúťku

Author name

7 apríla, 2025

Bryndzové halušky sú neodmysliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne. Táto jednoduchá, ale sýta a chutná kombinácia zemiakových halušiek, bryndze a opečenej slaniny je obľúbená po celom Slovensku. Pripravte si tento tradičný recept a preneste sa do srdca slovenskej gastronómie.

I. Ingrediencie:

Na halušky:

  • 500 g polohrubej múky
  • 1 kg zemiakov (varný typ C – múčnaté)
  • 1 vajce
  • Soľ
  • Voda (podľa potreby)

Na omáčku:

  • 250 g bryndze
  • 100 ml smotany na varenie (33%)
  • Mlieko (podľa potreby)
  • Soľ
  • Korenie (podľa chuti)

Na posypanie:

  • 200 g oravskej slaniny (alebo inej údenej slaniny)

II. Postup:

A. Príprava halušiek:

  1. Očistenie a nastrúhanie zemiakov: Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Ak sa vám zdá zmes príliš vodnatá, môžete z nej trochu vody vyžmýkať.
  2. Zmiešanie ingrediencií: Do nastrúhaných zemiakov pridáme múku, vajce a soľ. Dobre premiešame.
  3. Vytvorenie cesta: Ak je cesto príliš husté, pridáme trochu vody. Cesto by malo byť husté, ale zároveň sa dať pretláčať cez haluškáreň alebo vykrajovať lyžičkou.
  4. Varenie halušiek: V hrnci privedieme do varu osolenú vodu. Cesto pretláčame cez haluškáreň (špeciálne sitko na halušky) alebo vykrajujeme malé halušky lyžičkou a hádžeme ich do vriacej vody.
  5. Vyberanie halušiek: Keď halušky vyplávajú na povrch, varíme ich ešte asi 2-3 minúty a potom ich vyberieme dierovanou naberačkou a scedíme.

B. Príprava omáčky:

  1. Zmiešanie bryndze a smotany: V miske zmiešame bryndzu a smotanu na varenie.
  2. Riedenie omáčky: Ak je omáčka príliš hustá, pridáme trochu mlieka a premiešame.
  3. Dochutenie omáčky: Omáčku dochutíme soľou a korením podľa chuti.

C. Opekanie slaniny:

  1. Nakrájanie slaniny: Slaninu nakrájame na malé kocky alebo tenké pásiky.
  2. Opekanie slaniny: Slaninu opekáme na panvici, kým nie je chrumkavá. Vytopený tuk zo slaniny použijeme na poliatie hotových halušiek.

D. Podávanie:

  1. Zmiešanie halušiek a omáčky: Uvarené halušky zmiešame s bryndzovou omáčkou.
  2. Posypanie slaninou: Halušky posypeme opečenou slaninou a polejeme vytopeným tukom.
  3. Servírovanie: Bryndzové halušky podávame horúce.

III. Tipy a triky:

  • Výber zemiakov: Na prípravu halušiek sú najvhodnejšie múčnaté zemiaky (varný typ C), pretože obsahujú menej vody a cesto je z nich pružnejšie.
  • Strúhanie zemiakov: Ak nemáte strúhadlo na halušky, môžete zemiaky nastrúhať na jemnom strúhadle alebo ich pomlieť.
  • Haluškáreň: Použitie haluškárne uľahčuje a urýchľuje prípravu halušiek. Ak ju nemáte, môžete cesto vykrajovať lyžičkou a hádzať ho do vriacej vody.
  • Bryndza: Kvalitná bryndza je základom dobrej bryndzovej omáčky. Použite pravú ovčiu bryndzu, ktorá má intenzívnu chuť a arómu.
  • Smotana: Smotana na varenie zjemní chuť bryndze a dodá omáčke krémovosť.
  • Slanina: Na posypanie halušiek je najlepšia oravská slanina, ktorá má výraznú údenú chuť. Môžete použiť aj inú údenú slaninu.
  • Vegetariánska verzia: Ak nechcete použiť slaninu, môžete halušky posypať opraženou cibuľou alebo opraženou cibuľou a oškvarkami.
  • Dochutenie: Bryndzové halušky sa tradične dochucujú len soľou a korením. Ak máte radi pikantné jedlá, môžete pridať aj trochu chilli.

IV. Variácie receptu:

  • Špekačky: Okrem slaniny môžete na halušky pridať aj opečené kúsky špekačiek.
  • Kôpor: Do bryndzovej omáčky môžete pridať nasekaný kôpor, ktorý jej dodá sviežu chuť.
  • Pažítka: Halušky môžete posypať nasekanou pažítkou.
  • Smotana kyslá: Namiesto smotany na varenie môžete použiť kyslú smotanu.

V. Servírovanie:

Bryndzové halušky sa tradične podávajú horúce, ako hlavné jedlo. Môžete ich doplniť pohárom žinčice (teplý ovčí syrvátkový nápoj) alebo kyslého mlieka.

Dobrú chuť!

Prečítajte si aj ďalšie tipy na jedlo a recepty TU.

Bryndzové halušky
Bryndzové halušky

Vložiť komentár