Kapustnica je sýta, voňavá a chutná polievka, ktorá je obľúbená najmä počas chladných mesiacov a na Vianoce. Existuje mnoho regionálnych variácií, ale tento recept vám ukáže základný postup, ktorý si môžete prispôsobiť podľa vlastných preferencií.
I. Ingrediencie:
- 1 kg kyslej kapusty
- 500 g údeného mäsa (údené rebrá, údené koleno, údený bok)
- 200 g klobásy (údená klobása, pikantná klobása)
- 200 g sušených húb
- 2 stredné cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice masti (alebo oleja)
- 1 lyžica mletej sladkej papriky
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 bobkový list
- 5 zrniek celého čierneho korenia
- Soľ (podľa chuti)
- Voda (podľa potreby)
- Voliteľné: sušené slivky, sušené jablká, zemiaky
II. Postup:
- Príprava surovín:
- Kyslú kapustu prepláchneme a pokrájame na menšie kúsky (ak je príliš dlhá).
- Údené mäso nakrájame na väčšie kusy.
- Klobásu nakrájame na kolieska alebo polkolieska.
- Sušené huby namočíme do teplej vody a necháme ich napučať (aspoň 30 minút).
- Cibuľu nakrájame nadrobno.
- Cesnak pretlačíme.
- Opečenie cibule a mäsa:
- V hrnci rozpálime masť (alebo olej) a opekáme na nej nakrájanú cibuľu do sklovita.
- Pridáme nakrájané údené mäso a krátko opekáme z každej strany.
- Pridanie korenia a papriky:
- K mäsu pridáme mletú sladkú papriku a mletú rascu a krátko opekáme (pozor, aby paprika nezhorela).
- Pridáme bobkový list a celé čierne korenie.
- Pridanie kapusty a vody:
- Do hrnca pridáme kyslú kapustu a premiešame.
- Zalejeme vodou tak, aby bola kapusta a mäso ponorené.
- Varenie kapustnice:
- Priveďieme k varu, potom znížime plameň a varíme na miernom ohni, kým mäso nie je mäkké (asi 1,5 – 2 hodiny).
- Pridanie húb a klobásy:
- K mäkkému mäsu pridáme napučané huby (aj s vodou, v ktorej sa namáčali) a nakrájanú klobásu.
- Varíme ešte asi 30 minút, aby sa chute prepojili.
- Dochutenie kapustnice:
- Do hotovej kapustnice pridáme pretlačený cesnak a premiešame.
- Kapustnicu dochutíme soľou podľa chuti (pozor, kyslá kapusta a údené mäso sú už slané).
- Môžeme pridať aj štipku mletého čierneho korenia, ak máme radi pikantnejšiu chuť.
- Voliteľné prísady:
- Ak chceme, môžeme do kapustnice pridať aj sušené slivky, sušené jablká alebo na kocky nakrájané zemiaky. Pridávame ich spolu s hubami a klobásou.
III. Tipy a triky:
- Výber kapusty: Používame kvalitnú kyslú kapustu. Ak je príliš kyslá, môžeme ju pred varením prepláchnuť.
- Druh mäsa: Môžeme použiť rôzne druhy údeného mäsa. Dôležité je, aby bolo kvalitné a malo dobrú chuť.
- Klobása: Používame údenú klobásu, ktorá má výraznú chuť. Môžeme použiť aj pikantnú klobásu, ak chceme kapustnicu ostrejšiu.
- Huby: Najlepšie sú sušené lesné huby, ktoré dodajú kapustnici bohatú arómu.
- Koreniny: Nepoužívame príliš veľa korenia, aby neprebilo chuť kapusty a mäsa.
- Doba varenia: Kapustnicu varíme pomaly, aby sa chute dobre prepojili.
- Hustota kapustnice: Ak chceme hustejšiu kapustnicu, môžeme pridať na kocky nakrájané zemiaky.
IV. Variácie receptu:
- Vianočná kapustnica: Tradičná vianočná kapustnica sa často varí s rybacími hlavami a kosťami, ktoré sa po uvarení vyberú. Pridávajú sa aj sušené slivky a sušené jablká.
- Kyslá kapustnica s fazuľou: Do kapustnice sa pridáva vopred uvarená biela fazuľa.
- Kapustnica s haluškami: Kapustnica sa podáva s uvarenými zemiakovými haluškami.
V. Servírovanie:
Kapustnica sa podáva horúca, ako hlavný chod. Môžeme ju ozdobiť lyžicou kyslej smotany a posypať nasekanou petržlenovou vňaťou. K kapustnici sa hodí čerstvý chlieb.
Dobrú chuť!
Prečítajte si aj ďalšie tipy na jedlo a recepty TU.
