Tradičná slovenská kapustnica

Author name

7 apríla, 2025

Kapustnica je sýta, voňavá a chutná polievka, ktorá je obľúbená najmä počas chladných mesiacov a na Vianoce. Existuje mnoho regionálnych variácií, ale tento recept vám ukáže základný postup, ktorý si môžete prispôsobiť podľa vlastných preferencií.

I. Ingrediencie:

  • 1 kg kyslej kapusty
  • 500 g údeného mäsa (údené rebrá, údené koleno, údený bok)
  • 200 g klobásy (údená klobása, pikantná klobása)
  • 200 g sušených húb
  • 2 stredné cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice masti (alebo oleja)
  • 1 lyžica mletej sladkej papriky
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 bobkový list
  • 5 zrniek celého čierneho korenia
  • Soľ (podľa chuti)
  • Voda (podľa potreby)
  • Voliteľné: sušené slivky, sušené jablká, zemiaky

II. Postup:

  1. Príprava surovín:
    • Kyslú kapustu prepláchneme a pokrájame na menšie kúsky (ak je príliš dlhá).
    • Údené mäso nakrájame na väčšie kusy.
    • Klobásu nakrájame na kolieska alebo polkolieska.
    • Sušené huby namočíme do teplej vody a necháme ich napučať (aspoň 30 minút).
    • Cibuľu nakrájame nadrobno.
    • Cesnak pretlačíme.
  2. Opečenie cibule a mäsa:
    • V hrnci rozpálime masť (alebo olej) a opekáme na nej nakrájanú cibuľu do sklovita.
    • Pridáme nakrájané údené mäso a krátko opekáme z každej strany.
  3. Pridanie korenia a papriky:
    • K mäsu pridáme mletú sladkú papriku a mletú rascu a krátko opekáme (pozor, aby paprika nezhorela).
    • Pridáme bobkový list a celé čierne korenie.
  4. Pridanie kapusty a vody:
    • Do hrnca pridáme kyslú kapustu a premiešame.
    • Zalejeme vodou tak, aby bola kapusta a mäso ponorené.
  5. Varenie kapustnice:
    • Priveďieme k varu, potom znížime plameň a varíme na miernom ohni, kým mäso nie je mäkké (asi 1,5 – 2 hodiny).
  6. Pridanie húb a klobásy:
    • K mäkkému mäsu pridáme napučané huby (aj s vodou, v ktorej sa namáčali) a nakrájanú klobásu.
    • Varíme ešte asi 30 minút, aby sa chute prepojili.
  7. Dochutenie kapustnice:
    • Do hotovej kapustnice pridáme pretlačený cesnak a premiešame.
    • Kapustnicu dochutíme soľou podľa chuti (pozor, kyslá kapusta a údené mäso sú už slané).
    • Môžeme pridať aj štipku mletého čierneho korenia, ak máme radi pikantnejšiu chuť.
  8. Voliteľné prísady:
    • Ak chceme, môžeme do kapustnice pridať aj sušené slivky, sušené jablká alebo na kocky nakrájané zemiaky. Pridávame ich spolu s hubami a klobásou.

III. Tipy a triky:

  • Výber kapusty: Používame kvalitnú kyslú kapustu. Ak je príliš kyslá, môžeme ju pred varením prepláchnuť.
  • Druh mäsa: Môžeme použiť rôzne druhy údeného mäsa. Dôležité je, aby bolo kvalitné a malo dobrú chuť.
  • Klobása: Používame údenú klobásu, ktorá má výraznú chuť. Môžeme použiť aj pikantnú klobásu, ak chceme kapustnicu ostrejšiu.
  • Huby: Najlepšie sú sušené lesné huby, ktoré dodajú kapustnici bohatú arómu.
  • Koreniny: Nepoužívame príliš veľa korenia, aby neprebilo chuť kapusty a mäsa.
  • Doba varenia: Kapustnicu varíme pomaly, aby sa chute dobre prepojili.
  • Hustota kapustnice: Ak chceme hustejšiu kapustnicu, môžeme pridať na kocky nakrájané zemiaky.

IV. Variácie receptu:

  • Vianočná kapustnica: Tradičná vianočná kapustnica sa často varí s rybacími hlavami a kosťami, ktoré sa po uvarení vyberú. Pridávajú sa aj sušené slivky a sušené jablká.
  • Kyslá kapustnica s fazuľou: Do kapustnice sa pridáva vopred uvarená biela fazuľa.
  • Kapustnica s haluškami: Kapustnica sa podáva s uvarenými zemiakovými haluškami.

V. Servírovanie:

Kapustnica sa podáva horúca, ako hlavný chod. Môžeme ju ozdobiť lyžicou kyslej smotany a posypať nasekanou petržlenovou vňaťou. K kapustnici sa hodí čerstvý chlieb.

Dobrú chuť!

Prečítajte si aj ďalšie tipy na jedlo a recepty TU.

Kapustnica
Kapustnica

Vložiť komentár