Poke, pochádzajúce z Havaja, je jedlo, ktoré si získalo popularitu po celom svete vďaka svojej sviežosti, zdravosti a variabilite. Základom sú kúsky surovej ryby, marinované v chutnej omáčke a podávané s ryžou a rôznymi prísadami. Pripravte si túto farebnú a chutnú misku doma podľa tohto podrobného receptu.
I. Ingrediencie:
Na ryžu:
- 1 hrnček ryže na sushi (alebo guľatozrnnej ryže)
- 1 hrnček vody
Na marinádu:
- 4 lyžice sójovej omáčky
- 2 lyžice ryžového octu
- 1 lyžica sezamového oleja
- 1 lyžička zázvoru (nastrúhaného)
- 1/2 lyžičky cesnku (pretlačeného)
- 1/2 lyžičky chilli vločiek (voliteľné)
Na hlavné ingrediencie:
- 500 g čerstvého tuniaka (sushi kvalita) alebo lososa (sushi kvalita)
Na toppingy (výber):
- 1 avokádo (nakrájané na kocky)
- 1 uhorka (nakrájaná na kocky)
- 1 mrkva (nastrúhaná)
- 1 mango (nakrájané na kocky)
- 1/2 červenej cibule (tenko nakrájaná)
- Edamame (lúpané)
- Morské riasy Nori (nastrihané na pásiky)
- Sezamové semienka
- Jarná cibuľka (nasekaná)
- Koriander (nasekaný)
- Wasabi
- Majonéza Sriracha
II. Postup:
A. Príprava ryže:
- Premytie ryže: Ryžu dôkladne premyjeme pod studenou vodou, kým voda nie je číra.
- Varenie ryže: Ryžu a vodu dáme do hrnca, privedieme k varu, znížime plameň, prikryjeme pokrievkou a varíme 15-20 minút, alebo kým sa voda nevstrebe a ryža nie je mäkká.
- Ochutenie ryže (voliteľné): Uvarenú ryžu môžeme ochutiť zmesou ryžového octu, cukru a soli (podobne ako pri sushi).
B. Príprava marinády:
- Zmiešanie ingrediencií: V miske zmiešame všetky ingrediencie na marinádu (sójovú omáčku, ryžový ocot, sezamový olej, zázvor, cesnak, chilli vločky).
C. Príprava ryby:
- Krájanie ryby: Rybu nakrájame na kocky s veľkosťou približne 1-2 cm. Uistíme sa, že ryba je čerstvá a má sushi kvalitu.
- Marinovanie ryby: Kúsky ryby vložíme do marinády a jemne premiešame. Necháme marinovať v chladničke aspoň 15 minút, ale ideálne 30 minút.
D. Príprava toppingov:
- Nakrájanie zeleniny a ovocia: Zeleninu a ovocie nakrájame na kocky, pásiky alebo nastrúhame podľa preferencií.
E. Zostavenie misky Poke:
- Základ: Ryža: Do misky dáme uvarenú ryžu.
- Ryba: Na ryžu poukladáme marinovanú rybu.
- Toppingy: Pridáme vybrané toppingy (avokádo, uhorka, mrkva, mango, cibuľa, edamame, nori).
- Posypanie: Posypeme sezamovými semienkami, jarnou cibuľkou a koriandrom.
- Omáčky (voliteľné): Podávame s wasabi a majonézou Sriracha na dochutenie.
III. Tipy a triky:
- Ryba: Používame len čerstvú rybu v sushi kvalite, aby sme predišli riziku otravy.
- Ryža: Ryža na sushi má lepkavú konzistenciu, ktorá drží tvar. Ak ju nemáme, môžeme použiť guľatozrnnú ryžu.
- Marináda: Marinádu môžeme prispôsobiť svojej chuti. Môžeme pridať med pre sladkosť, limetkovú šťavu pre kyslosť alebo viac chilli pre pikantnosť.
- Toppingy: Toppingy sú veľmi variabilné. Môžeme použiť rôzne druhy zeleniny, ovocia, orechy, morské riasy.
- Kreativita: Nebojme sa experimentovať a vytvárať si vlastné kombinácie chutí a textúr.
IV. Variácie receptu:
- Vegetariánske Poke: Namiesto ryby použijeme marinované tofu alebo huby.
- Krevety Poke: Namiesto tuniaka alebo lososa použijeme varené krevety.
- Tofu Poke: Použijeme marinované údené tofu.
- Spicy Tuna Poke: Do marinády pridáme majonézu Sriracha pre pikantnú chuť.
V. Servírovanie:
Poke sa podáva ako hlavné jedlo, ale môže byť aj predjedlo alebo snack. Je to skvelé jedlo na obed alebo večeru, ktoré je ľahké, zdravé a plné chuti.
Užite si prípravu a konzumáciu tohto osviežujúceho a chutného jedla!
Prečítajte si aj ďalšie tipy na jedlo a recepty TU.
