Poke: Podrobný recept na havajskú misku plnú chutí

Author name

7 apríla, 2025

Poke, pochádzajúce z Havaja, je jedlo, ktoré si získalo popularitu po celom svete vďaka svojej sviežosti, zdravosti a variabilite. Základom sú kúsky surovej ryby, marinované v chutnej omáčke a podávané s ryžou a rôznymi prísadami. Pripravte si túto farebnú a chutnú misku doma podľa tohto podrobného receptu.

I. Ingrediencie:

Na ryžu:

  • 1 hrnček ryže na sushi (alebo guľatozrnnej ryže)
  • 1 hrnček vody

Na marinádu:

  • 4 lyžice sójovej omáčky
  • 2 lyžice ryžového octu
  • 1 lyžica sezamového oleja
  • 1 lyžička zázvoru (nastrúhaného)
  • 1/2 lyžičky cesnku (pretlačeného)
  • 1/2 lyžičky chilli vločiek (voliteľné)

Na hlavné ingrediencie:

  • 500 g čerstvého tuniaka (sushi kvalita) alebo lososa (sushi kvalita)

Na toppingy (výber):

  • 1 avokádo (nakrájané na kocky)
  • 1 uhorka (nakrájaná na kocky)
  • 1 mrkva (nastrúhaná)
  • 1 mango (nakrájané na kocky)
  • 1/2 červenej cibule (tenko nakrájaná)
  • Edamame (lúpané)
  • Morské riasy Nori (nastrihané na pásiky)
  • Sezamové semienka
  • Jarná cibuľka (nasekaná)
  • Koriander (nasekaný)
  • Wasabi
  • Majonéza Sriracha

II. Postup:

A. Príprava ryže:

  1. Premytie ryže: Ryžu dôkladne premyjeme pod studenou vodou, kým voda nie je číra.
  2. Varenie ryže: Ryžu a vodu dáme do hrnca, privedieme k varu, znížime plameň, prikryjeme pokrievkou a varíme 15-20 minút, alebo kým sa voda nevstrebe a ryža nie je mäkká.
  3. Ochutenie ryže (voliteľné): Uvarenú ryžu môžeme ochutiť zmesou ryžového octu, cukru a soli (podobne ako pri sushi).

B. Príprava marinády:

  1. Zmiešanie ingrediencií: V miske zmiešame všetky ingrediencie na marinádu (sójovú omáčku, ryžový ocot, sezamový olej, zázvor, cesnak, chilli vločky).

C. Príprava ryby:

  1. Krájanie ryby: Rybu nakrájame na kocky s veľkosťou približne 1-2 cm. Uistíme sa, že ryba je čerstvá a má sushi kvalitu.
  2. Marinovanie ryby: Kúsky ryby vložíme do marinády a jemne premiešame. Necháme marinovať v chladničke aspoň 15 minút, ale ideálne 30 minút.

D. Príprava toppingov:

  1. Nakrájanie zeleniny a ovocia: Zeleninu a ovocie nakrájame na kocky, pásiky alebo nastrúhame podľa preferencií.

E. Zostavenie misky Poke:

  1. Základ: Ryža: Do misky dáme uvarenú ryžu.
  2. Ryba: Na ryžu poukladáme marinovanú rybu.
  3. Toppingy: Pridáme vybrané toppingy (avokádo, uhorka, mrkva, mango, cibuľa, edamame, nori).
  4. Posypanie: Posypeme sezamovými semienkami, jarnou cibuľkou a koriandrom.
  5. Omáčky (voliteľné): Podávame s wasabi a majonézou Sriracha na dochutenie.

III. Tipy a triky:

  • Ryba: Používame len čerstvú rybu v sushi kvalite, aby sme predišli riziku otravy.
  • Ryža: Ryža na sushi má lepkavú konzistenciu, ktorá drží tvar. Ak ju nemáme, môžeme použiť guľatozrnnú ryžu.
  • Marináda: Marinádu môžeme prispôsobiť svojej chuti. Môžeme pridať med pre sladkosť, limetkovú šťavu pre kyslosť alebo viac chilli pre pikantnosť.
  • Toppingy: Toppingy sú veľmi variabilné. Môžeme použiť rôzne druhy zeleniny, ovocia, orechy, morské riasy.
  • Kreativita: Nebojme sa experimentovať a vytvárať si vlastné kombinácie chutí a textúr.

IV. Variácie receptu:

  • Vegetariánske Poke: Namiesto ryby použijeme marinované tofu alebo huby.
  • Krevety Poke: Namiesto tuniaka alebo lososa použijeme varené krevety.
  • Tofu Poke: Použijeme marinované údené tofu.
  • Spicy Tuna Poke: Do marinády pridáme majonézu Sriracha pre pikantnú chuť.

V. Servírovanie:

Poke sa podáva ako hlavné jedlo, ale môže byť aj predjedlo alebo snack. Je to skvelé jedlo na obed alebo večeru, ktoré je ľahké, zdravé a plné chuti.

Užite si prípravu a konzumáciu tohto osviežujúceho a chutného jedla!

Prečítajte si aj ďalšie tipy na jedlo a recepty TU.

POKE
POKE

Vložiť komentár