Sviečková na smotane je viac než len jedlo

Author name

7 apríla, 2025

Sviečková na smotane je viac než len jedlo; je to kulinárska ikona, ktorá zosobňuje eleganciu, rafinovanosť a bohatstvo slovenskej a českej kuchyne. Hoci sa často spája s českou gastronómiou, jej popularita a obľúbenosť na Slovensku je nepopierateľná. Tento článok vás prevedie prípravou tohto slávnostného pokrmu, odhalí jeho historické pozadie a poskytne vám tipy na dokonalý výsledok.

I. Sviečková: Mäso hodné kráľov

Samotný názov „sviečková“ odkazuje na hovädziu sviečkovicu, najjemnejšiu a najcennejšiu časť hovädzieho mäsa. Jej jemnosť a šťavnatosť z nej robia ideálnu voľbu pre tento slávnostný pokrm. Použitie kvalitného mäsa je základným predpokladom úspechu.

II. Historické korene a kulinársky vplyv

Pôvod sviečkovej na smotane je predmetom diskusií a rôznych teórií. Hoci sa často spája s českou kuchyňou, jej korene siahajú hlbšie do stredoeurópskej kuchyne 19. storočia. Vplyv rakúsko-uhorskej kuchyne je v tomto jedle nepopierateľný.

  • Vplyv francúzskej kuchyne: Techniky dusenia mäsa v omáčkach a používanie koreňovej zeleniny sú inšpirované francúzskou kuchyňou, ktorá v 19. storočí ovplyvňovala celú Európu.
  • Adaptácia v strednej Európe: V strednej Európe sa tento pokrm adaptoval a prispôsobil miestnym chutiam a surovinám. Sviečková na smotane sa stala obľúbenou v aristokratických kruhoch a postupne prenikla aj do meštianskej kuchyne.
  • Slovenská interpretácia: Na Slovensku sa sviečková na smotane stala obľúbeným jedlom na svadby, oslavy a iné slávnostné príležitosti. Každý región a každá rodina si recept prispôsobili podľa svojich preferencií, čo viedlo k vzniku rôznych variácií.

III. Podrobný recept:

Príprava sviečkovej na smotane si vyžaduje trpezlivosť a precíznosť, ale výsledok stojí za to.

A. Ingrediencie:

  • 1 kg hovädzej sviečkovice (stredná časť)
  • 200 g prerastenej údenej slaniny (na prešpikovanie)
  • 2 lyžice bravčovej masti (alebo rastlinného oleja)
  • 500 g koreňovej zeleniny (2-3 mrkvy, 2 petržleny, 1/2 zeleru)
  • 2 stredné cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica hladkej múky (na zahustenie omáčky)
  • 500 ml kvalitného hovädzieho vývaru
  • 250 ml smotany na varenie (33% tuku)
  • 100 ml kyslej smotany (12% tuku)
  • 1-2 lyžice plnotučnej horčice
  • 1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
  • 5-6 zrniek celého čierneho korenia
  • 5-6 zrniek celého nového korenia
  • 2 bobkové listy
  • Soľ a cukor podľa chuti

B. Postup:

  1. Príprava mäsa: Kráľovská starostlivosť
    • Hovädziu sviečkovicu dôkladne očistíme od blán a tuku.
    • Ostrým nožom urobíme v mäse malé zárezy a prešpikujeme ho tenkými prúžkami prerastenej údenej slaniny. Tá dodá mäsu šťavnatosť a arómu.
    • Mäso zľahka osolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením.
  2. Príprava zeleniny: Základ bohatosti chuti
    • Koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen, zeler) očistíme a nakrájame na kolieska alebo menšie kocky.
    • Cibuľu nakrájame nadrobno a cesnak pretlačíme.
  3. Opekanie mäsa: Zlatý začiatok
    • V hrnci s hrubším dnom rozpálime bravčovú masť (alebo rastlinný olej) a mäso opečieme zo všetkých strán do zlatista. Tento krok je dôležitý pre uzavretie šťavy v mäse.
    • Opečené mäso vyberieme z hrnca a odložíme bokom.
  4. Opekanie zeleniny: Vytvorenie aromatického základu
    • Do hrnca vložíme nakrájanú cibuľu a opekáme ju do sklovita.
    • Pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu a opekáme ju, kým nezačne mierne hnednúť.
    • Pridáme pretlačený cesnak a krátko opekáme, aby sa rozvoňal.
  5. Dusenie mäsa: Trpezlivosť sa vypláca
    • Zeleninu posypeme hladkou múkou a krátko opekáme, aby sa múka spojila s tukom.
    • Zalejeme kvalitným hovädzím vývarom a dobre premiešame, aby sa múka rozpustila a nevytvorila hrudky.
    • Vrátime opečené mäso do hrnca.
    • Pridáme celé čierne korenie, celé nové korenie a bobkové listy.
    • Priveďieme k varu, znížime plameň, prikryjeme pokrievkou a dusíme na miernom ohni, kým mäso nie je úplne mäkké a šťavnaté (trvá to 2-3 hodiny). Pravidelne kontrolujeme množstvo tekutiny a v prípade potreby pridáme vývar.
  6. Príprava omáčky: Hladkosť a krémovosť
    • Mäkké mäso opatrne vyberieme z hrnca a odložíme bokom.
    • Zeleninu z hrnca vyberieme a rozmixujeme ponorným mixérom na hladkú kašu.
    • Pre dosiahnutie dokonalej jemnosti a hladkosti omáčku precedíme cez jemné sitko.
    • Do precedenej omáčky vmiešame smotanu na varenie, plnotučnú horčicu a čerstvú citrónovú šťavu.
    • Omáčku dochutíme soľou a štipkou cukru. Cukor pomáha vyvážiť kyslosť a zvýrazniť chuť.
  7. Zahustenie omáčky (voliteľné): Dosiahnutie ideálnej konzistencie
    • Ak sa vám zdá omáčka príliš riedka, môžete ju zahustiť trochou hladkej múky rozmiešanej v studenej vode. Omáčku povaríme ešte niekoľko minút, kým nezhustne.
  8. Servírovanie: Korunovanie kulinárskeho diela
    • Mäso nakrájame na plátky.
    • Na tanier servírujeme plátky mäsa preliate bohatou omáčkou.
    • Tradične sa podáva s karlovarskou knedľou alebo žemľovou knedľou, lyžicou šľahačky, lyžicou brusnicového kompótu a plátkom citróna.

IV. Tipy a triky:

  • Výber mäsa: Použite kvalitnú hovädziu sviečkovicu, ideálne strednú časť, ktorá je najjemnejšia.
  • Prešpikovanie: Prešpikovanie mäsa slaninou je kľúčové pre jeho šťavnatosť. Použite prerastenú slaninu s vyváženým pomerom mäsa a tuku.
  • Vývar: Domáci hovädzí vývar dodá omáčke najlepšiu chuť. Ak nemáte čas na jeho prípravu, použite kvalitný kupovaný vývar.
  • Smotana: Použite smotanu na varenie s vysokým obsahom tuku (33%), aby omáčka bola krémová a bohatá. Kyslá smotana sa pridáva pre jemnú kyslosť a zjemnenie chuti.
  • Horčica: Použite plnotučnú horčicu, ktorá má výraznejšiu chuť ako kremžská.
  • Cukor: Štipka cukru je dôležitá pre vyváženie kyslosti omáčky a zvýraznenie jej chuti.
  • Knedľa: Karlovarská knedľa a žemľová knedľa sú tradičné prílohy, ktoré sa k sviečkovej skvele hodia.
  • Šľahačka a brusnicový kompót: Tieto prílohy dodávajú jedlu sladko-kyslý kontrast a osviežujúcu chuť.

V. Variácie receptu:

  • Sviečková s divinou: Namiesto hovädzieho mäsa môžete použiť divinu, napríklad srnčí chrbát.
  • Sviečková s hubami: Do omáčky môžete pridať orestované lesné huby.
  • Sviečková s brusnicami: Do omáčky môžete pridať pár lyžíc brusnicového kompótu pre intenzívnejšiu sladko-kyslú chuť.

VI. Servírovanie:

Sviečková na smotane je jedlo, ktoré si zaslúži elegantné servírovanie.

  • Mäso nakrájajte na úhľadné plátky.
  • Na tanier servírujte knedľu, plátky mäsa preliate omáčkou, lyžicu šľahačky a lyžicu brusnicového kompótu.
  • Tanier môžete ozdobiť plátkom citróna a čerstvými bylinkami.

Kulinársky skvost, ktorý nikdy neomrzí

Sviečková na smotane je jedlo, ktoré pretrváva skúšku času. Jej bohatá chuť, jemnosť mäsa a krémová omáčka ju robia neodolateľnou. Hoci jej príprava vyžaduje čas a úsilie, výsledok je kulinársky skvost, ktorý poteší každého gurmána. Vychutnajte si tento kúsok slovenskej kulinárskej histórie a nechajte sa uniesť jeho chuťou a eleganciou.

Prečítajte si aj ďalšie tipy na jedlo a recepty TU.

Sviečková na smotane
Sviečková na smotane

Vložiť komentár